El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Era Soca de Nadal

Torna al calendari

Activitats culturals

Descripció:

 Aquesta antiga festa de caràcter familiar s’ha convertit avui en dia en una trobada comunitària, en una manifestació popular certament singular que es porta a terme a la plaça d’Et Haro, on a més de cremar la soca es canten cants nadalencs aranesos.

Abans de l’arribada del solstici d’hivern, dos o tres dies abans, a les cases de la vall es netejava la xemeneia, eliminant tota la brutícia per fer foc nou (eth nau huec). Coincidint amb aquesta data el cap de la casa recollia una soca (que es pronuncia "suca"), la part d’un arbre que queda enterrada un cop s’ha talat, generalment de faig. La soca s’encenia la vigília del solstici i havia de romandre encesa fins l’any nou.

És costum a les cases fer cagar la soca amb la tradicional cançoleta que tots els infants coneixen: "Caga soca, soca de Nadau; caga chicolate, caga torron. Se non cagues molt, te daram un còp de balhon".

Des de l’any 1999 la festa s’ha fet sortir al carrer i una gran soca d’uns dos mestres cúbics persideix la plaça. Després de la Missa del Gall l’Ajuntament convida a tots els assistents a xocolata calenta, coca i moscatell i es canten cançons de la terra.

Era Soca de Nadal

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Les

Població:

Les (Vall d'Aran)

Consulta el lloc web:

www.turismoles.com