El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Festa Major Artesa de Segre

Torna al calendari

Festa Major

Descripció:

 Artesa de Segre és un municipi d’una gran diversitat paisatgística que abraça des de les planes de secà del sud, fent frontera amb la comarca de l’Urgell, fins a les muntanyes i boscos del nord a tocar del Pallars Jussà, el creuen d’est a oest les artèries del Segre i el Canal d’Urgell i al bellmig d’aquesta varietat hi tenim la fructífera horta. Dins d’aquesta gran àrea de 176 kms2 diversos vèrtex geodèsics, valls, barrancs i rierols complementen la rica orografia que regala belles imatges i agradables sensacions als seus visitants.

Aquest extens terreny ha estat, des dels origens de la vida, terra d’assentaments. Els primers que el varen habitar, fa 60 milions d’anys, foren els dinosaures que varen deixar literalment la seva petja a la Vall d’Ariet per tal de recordar-nos-ho. En quant al poblament humà hem pogut constatar la presència de la primera cultura sedentària: l’home del neolític (5.000 – 2.200 anys a.c.), principalment, a la Roureda de Vernet. L’edat de Bronze (1.800 – 700 anys a.c.) ens ha deixat les restes de poblats a Colldelrat i Refet. Els ibers (700 – 200 anys a. c.) varen estar instal.lats amb una important població a Antona. Anníbal va creuar el municipi a l’any 217 a.c. amb el seu exèrcit per la mateixa ruta en la que els romans hi construïren el camí que portava de Lleida a la Seu d’Urgell. D’aquest pas dels romans també s’hi han trobat restes. Els visigods hi deixaren empremta. Els àrabs hi visqueren des de mitjans del segle 8è fins a la definitiva conquesta cristiana entre els anys 1018-1026 per part d’Ermengol II amb l’ajuda del comte Berenguer Ramon I de Barcelona. A més de les fortificacions que ens varen deixar el àrabs encara poden trobar restes com els de la mesquita d’Anya i la zona denominada la mesquita prop de Baldomà, població amb el nom derivat de Vall d’Omar. Un altre exponent dels efectes dels àrabs és el Tossal de les Viudes on la llegenda ens diu que després de la matança que varen fer de tots els homes cristians d’Alentorn, les dones els enterraren en aquestes tombes que encara avui podem veure en aquest indret. Diverses conquestes i reconquestes dels cristians recuperaren la terra que fou repartida en alous per els que serien els nous senyors dels diversos nuclis poblacionals del territori. A partir del 1038 en que Mir de Tost es fa amb el castell d’Artesa i altres, es recupera l’espai territorial i evoluciona en la mesura que ho fa el país. Tenim constància de l’assentament de l’orde del Temple a Vernet quan Ramon de Vernet els feu donació de la torre de Vernet el juliol del 1.175, gairebé 50 anys després del naixement d’aquest ordre militar.

Fent un salt en la història cal recordar la possessió del territori per part del Monestir de Montserrat des del 1.507 fins la desamortització de Mendizábal l’any 1.835. Al llarg del temps Artesa de Segre ha viscut diferents distribucions territorials amb compres, vendes i annexions fins a la configuració del municipi actual.

Festa Major Artesa de Segre

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Artesa de Segre

Població:

Artesa de Segre (La Noguera)

Consulta el lloc web:

www.artesadesegre.com