El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Festa Major Castell de Mur

Torna al calendari

Festa Major

Descripció:

 Castell de Mur és un municipi de la comarca del Pallars Jussà, amb capital a la vila de Guàrdia de Noguera o de Tremp. Es formà el 1972 per agrupació de dos antics municipis: Guàrdia de Tremp i Mur. En el seu extrem sud, arriba al Montsec d'Ares, mentre que la major part del terme comprèn les serres de la dreta de la Noguera Pallaresa, al sud-oest de Tremp, entre les quals destaca la que acull el castell de Mur, la col·legiata de Santa Maria de Mur, el poble de Collmorter i el castell de Guàrdia.
L'origen del topònim amb què es coneix el municipi actual és Castell de Mur, antic poble castral nascut a redòs del castell de Mur. Es conegué aquest castell amb un nom prou simple: mur vol dir, senzillament, paret, muralla. La situació en què es troba aquest castell el fa, encara avui dia, molt espectacular: són les parets més altes construïdes per l'ésser humà, en un lloc enlairat. No es fa difícil d'entendre per què se'l va conèixer, simplement, com a Mur.

La importància històrica i paisatgística d'aquest castell justifiquen també fàcilment per que el terme sencer en dugui el nom, malgrat que, pròpiament, a Castell de Mur ja no hi visqui ningú.

Es tracta, doncs, d'un topònim plenament romànic, medieval. És com si se'n digués el castell de la muralla.
Com ja s'ha dit, aquest terme municipal es formà per la unió de dos antics termes municipals: el de Guàrdia de Tremp i el de Mur. Tractarem cadascun separadament en el seu article.

Es tracta, bàsicament, d'un terme municipal prou gran, estès a la dreta de la Noguera Pallaresa, en el sistema muntanyós que formen les estribacions nord-orientals del Montsec d'Ares. Pel sud, a l'antic terme de la Guàrdia de Tremp, el terme arriba fins la mateixa carena del Montsec. Pel sud-oest, en canvi, no hi arriba atès que entre l'antic terme de Mur i el Montsec d'Ares s'interposa el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga.

El límit de llevant és també molt clar i precís: la Noguera Pallaresa, i la resta de termenals, amb Tremp sobretot, i també un tros amb Talarn no es poden definir en una ratlla, i són explicats amb més detall a l'article corresponent de l'antic municipi.

Festa Major Castell de Mur

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Castell de Mur

Població:

Castell de Mur (Pallars Jussà)

Consulta el lloc web:

www.castelldemur.com