El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Festa Major Sort

Torna al calendari

Festa Major

Descripció:

La vila de Sort (692 m altitud), centre del Pallars Sobirà, s’allarga al fons de la vall, a la riba dreta de la Noguera Pallaresa.

A l’oest, s’hi poden trobar les grans torres de planta circular, la façana gòtica (s. XV) i els murs del Castell de Sort, que darrerament ha experimentat una rehabilitació important, amb l’obertura d’un espai polivalent en el seu interior que alberga exposicions i activitats diverses.

La vila s’expandí al peu d’aquest conjunt, seguint el camí que vorejava el riu, fins al carrer Major i al Raval, a la unió del qual amb el nucli hi ha la plaça Major, que presideix l’església parroquial de Sant Feliu.

Al començament del segle XX, durant la construcció de la carretera de Balaguer a la Vall d’Àneu, el riu fou desviat, cosa que permeté la creació del Parc del Riuet i la construcció d’un barri nou entre la vila i el nou curs del riu i el passeig de la Pallissa.

En les darreres dècades Sort s’ha expandit cap al nord, amb la creació del barri de La Solana, a l’est, amb la urbanització Borda de Paisan, i al sud, amb la creació d’una zona d’equipaments industrials a l’entorn del sector de les Vernedes.

ntre les festes cal destacar la Festa Major, que se celebra l’1 d’agost (Sant Feliu) on té lloc l’antic ball dels rigodons, on s’utilitzen vestits d’època cedits per les cases pairals del municipi, la Xollada d’Ovelles amb Tisora i Fira Artesanal de Sant Joan (24 de juny) i, el concurs de tallada de fusta amb xerrac mecànic i destral (Fira Tardor).

Però la festivitat que més compta amb la implicació del veïnat, en part gràcies al fet que el dimarts és festa local, és Carnaval, reconegut arreu dels dos Pallars com el millor de les contrades, i entre els actes del qual destaca la Calderada, un dinar popular amb escudella i vianda que se serveix al Parc del Riuet, després tothom es disfressa i es balla el Ball de la Passa al llarg de tot el poble.

Festa Major Sort

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Sort

Població:

Sort (Pallars Sobirà)

Consulta el lloc web:

www.sort.cat