El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Festa de les Falles de Durro a la Vall de Boí

Torna al calendari

Activitats culturals

Descripció:

El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça . Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Segurament, la celebració del solstici d’estiu tingué en temps prehistòrics una complexitat i una importància que avui desconeixem.

Any rere any, en acostar-se les festes de cada poble, els joves talen set o vuit pins alts i bastant frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya que resulti visible i al que anomenen faro . Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades "rantiners" que són teies d’una sola peça.

La baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.

La primera baixada de falles al municipi de la Vall de Boí és la de Durro, amb la festa de Sant Quirc, a mitjans de juny. A la nit de Sant Joan es baixen les falles de Barruera i Boí i a principi del mes de juliol es corren falles a Erill la Vall. Les darreres són a Taüll, a mitjan de juliol.

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Vall de Boí

Població:

Vall de Boí (Alta Ribagorça)

Consulta el lloc web:

www.vallboi.com