El Portal dels Pirineus

Agenda d'activitats del Pirineu

Agenda

Festa de les Falles d'Erill la Vall

Torna al calendari

Activitats culturals

Descripció:

Erill la Vall celebra la Festivitat de Sant Cristòfor, el 10 de juliol, segons conta la tradició un home pagà que va acabar sent el sant portador de Crist (chrísto-phóros ). Antigament s’invocava contra la calamarsa, la pesta, la fam i la guerra. Avui és el patró dels automobilistes i dels viatgers i és costum, arreu, i també a Erill la Vall, beneir els vehicles.

El costum popular de córrer les falles és la gran festa tradicional de l’Alta Ribagorça. Aquestes pràctiques estan relacionades amb el culte solar i apareixeren abans de l’arribada dels indoeuropeus. Es creia que els mals esperits, que sortien a mitjanit, fugien en veure el foc i les fogueres. Aquests ritus els feien els homes per donar gràcies als déus per l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. Segurament, la celebració del solstici d’estiu tingué en temps prehistòrics una complexitat i una importància que avui desconeixem.

Any rere any, en acostar-se les festes de cada poble, els joves talen set o vuit pins alts i bastant frondosos i els planten en un indret elevat de la muntanya que resulti visible i al que anomenen faro . Les falles es fan amb autèntica teia de pi i s’uneixen amb un mànec de freixe o avellaner amb aram i puntes. Hi ha una varietat de falles anomenades "rantiners" que són teies d’una sola peça.

Més Informació

L'Activitat es durà a terme a:

Erill la Vall

Població:

Erill la Vall (Alta Ribagorça)

Consulta el lloc web:

www.vallboi.com